50 år med nyttige never

Det er mye som ikke hadde eksistert uten ildsjeler og dugnadsarbeid. Som når et helt lokalsamfunn bretter opp ermene for fellesskapet år etter år. Resultatet er et arrangement som sprer om seg med stolthet, eierskap og glede over det å bo i Nesbyen. I sommer feirer Hallingmarken 50 år.

Det skal kule til en trønder, som det heter. Kanskje det var noe i den duren ordfører Rolf Vestvik tenkte i 1968 da Hallingmarken gikk av stabelen for første gang. Han hadde vidløftige ideer og langstrakte ambisjoner for arrangementet. Resultatet inneholdt alt fra sjøsetting på Hallingdalselva, en illusjonist som kjørte bil rundt i sentrum med bind for øynene (politimesteren i passasjersetet) og ikke minst direkte, skriftlig invitasjon til Det kongelige hoff. Folk rista nok litt på hodet i kulissene, men oppmerksomhet ble det. Optimisme og selvironi slår sjeldent feil. Selv om tidene forandrer seg, er det én ting som fortsatt har samme verdi og virkning: dugnadsånden.

 
Vaffelbua på Hallingmarken er en klassiker. Her har det blitt servert varme hjerter med syltetøy og rømme i alle år. De første 47 holdt Husmorlaget pressa varm og overskuddet av salget gikk til lokalsamfunnet. De startet blant annet Nesbyens første barnehage og hjalp det lokale korpset med uniformer og fane. Nå er det Idrettslaget som har tatt over stafettpinnen, men vaffeloppskriften er den samme. Ved siden av ligger pølsebua til Røde Kors. Også et fast innslag på Hallingmarken. Her går inntektene til Besøkstjenesten som tar med de eldre i bygda på ulike utflukter. Engasjementet er så stort og rørende. For en gjeng. For ikke å snakke om alle pensjonistene som ordner opp med parkering, mødre og fedre som går vakt og ungdom som rydder.

«Hvem vet hvor mange kakelotterier det måtte ha blitt for å dekke inn det Husmorlaget har lagt igjen i bygda.»
Eli Jorde

Eli Jorde minnes somre på Hallingmarken med glød og entusiasme. Her opplevde hun tivoli for første gang og selv om det skulle bli en av hennes siste runder i karusell, var det en helt ny verden som åpnet seg. Folket, musikken, stemningen. Hun er en av dem som har vært med helt fra starten både som mor i dugnadsærend, gjennom jobben i SpareBank 1 og som gjest. Samme gjelder for Geir Spildrejorde som har sittet i styret i 30 år. Han er en av mange som opererer med tidsberegningen: før og etter Hallingmarken.
– Det er få som tar turen ut av bygda de dagene arrangementet pågår, og det er ikke uvanlig å bruke ei ferieuke for å delta på dugnadsarbeidet. Selv har jeg samlet opp avspasering gjennom hele året, smiler han.
Hallingmarken driftes i dag av Nesbyen Røde Kors Hjelpekorps og Nesbyen Idrettslag. To foreninger med bredt nedslagsfelt i hele bygda. Under åpningen av årets arrangement rettet Nesbyens ordfører Tore Haraldset en stor takk til begge, samtidig som også han presiserte verdien av god dugnadsånd.
– Det blir lagt ned 3000 timer med frivillig arbeid hvert år, noe som utgjør 150.000 timer de siste femti åra. Vi snakker et beløp mellom 50-100 millioner.
Tore stiller seg i rekken som en ekte lokalpatriot og har selv fått med seg 49 av 50 åpninger på Hallingmarken. Som gutt, ungdom, på dugnad, i karusell, som styremedlem og nå som ordfører. Nesbyen lever helt klart denne julikvelden opp til sitt rykte som Norges varmeste landsby – og det på alle måter.

«Nes er best på dugnad. Ikke bare i Hallingdal, men i hele landet.»
Tore Haraldset

SpareBank 1 Hallingdal Valdres er imponert over Hallingmarken og dugnadsarbeidet som blir lagt ned. Derfor ble det i år overrekt en jubileumsgave under åpningen på 50.000 kroner. Vi ønsker dere lykke til videre med de neste 50!
Tekst & foto: Nina Aamot / Kreator