App ute i det fri

Foreldrene til Erlend måtte aldri lokke med en ekstra sukkerbit i appelsinen eller Smørbukk i hanskerommet. Oppdagertrangen og ikke minst evnen til å nyte fantastisk utsikt i tidlig alder, var motivasjon nok for å komme seg ut på tur. Nå er Erlend voksen og tilbake i hjembygda Vang i Valdres. Han har funnet drømmejobben midt i vill og vakker natur.

En god idé handler ofte om å avdekke et reelt behov. Da Eirik Høyme og Magne Grihamar begynte å drodle rundt tanken på å digitalisere tradisjonelle turhåndbøker, visste de umiddelbart at det var noe potensielt veldig spennende på gang. Etter å ha definert prosjektet, presenterte de det for Innovasjon Norge. Tanken var å utvikle et brukervennlig system som formidlet turopplevelser og turistinformasjon på en praktisk måte. Våren 2012 lanserte de første versjon av TurApp, og Erlend ble spurt om å gå inn som daglig leder. Konseptet traff han midt i magen. Kort tid etter var han på plass i Vang og jobbet med pilotprosjektet for Valdres. Firmaet ble gjort om til et AS og dette ble startskuddet for en kommersialisering av TurApp.

 

 

En god idé handler ofte om å avdekke et reelt behov

Vang ei lita bygd med 1600 innbyggere, men det kommer stadig til yngre mennesker som ønsker å slå rot. Som Erlend. Han mener det er en klar sammenheng mellom innovasjon og tilbakeflytting. Skaper man arbeidsplasser med en litt annen profil, trekker man til seg spennende hoder. Med kontorfellesskapet 1724, som TurApp er en del av, etableres det nye bedrifter med en litt annen innfallsvinkel til bygdelivet. Under samme tak som Erlend finner man blant annet teamet bak Vinjerock, bygdeutviklingsforetaket Innovangsjon og arrangementsselskapet Kosa Seg AS. Fellesnevneren for dem alle er lidenskapen for jobben. Kombinerer man den med litt ruvende ambisjoner, stor arbeidslyst og kontinuerlig optimisme har man kanskje oppskriften på en suksess.

TurApp_Kontorfellesskapet_1724Erlend Eggen (H). Daglig leder. Kjenner effektiviteten og kreativiteten vokse i landlige omgivelser. Opptatt av det visuelle, samt ansvar for innhold og funksjoner i TurApp. Født i Vang. Bodde i Oslo. Bor nå i Vang igjen. Dag Nordsveen (V). Hovedansvar for gjennomføring av prosjekt med nye kunder. Hjelper til med strategier og stille de riktige spørsmålene. Kommer fra en karriere i Telecom. Bor i Vang.

TurApp utvikler lokale turverktøy. Først ut var Valdres og nå er det Hvaler, Finnskogen og Hadeland som skal inn på de digitale flater. Det finnes flere konkurrenter der ute, men ingen jobber så tett på som TurApp. Samarbeid med de ulike kommunene gir kvalitetssikring i alle ledd, en helt klar avsender og ikke minst rom for lokalkunnskap. Historie om de enkelte turmålene, kulturminner og andre finurligheter kommer til overflaten. Erlend er opptatt av verdiskapning og mener det er viktig å vise frem hva vi har å tilby lokalt. I utgangspunktet springer all innholdsproduksjon i form av bilder og tekst ut fra kunden, men TurApp har også en egen prosjektleder som kan hjelpe til med formidling og gjennomføring. Rett og slett lede kunden gjennom et TurApp-prosjekt. Det dynamiske aspektet ved TurApp gir den en lang levetid. Det vil stadig dukke opp nye funksjoner og produkter i møte med kundens behov. Det at rammene er så fleksible, men produktet så tydelig, er dens styrke. Dessuten kan TurApp stadig oppgraderes og redigeres, i motsetning til en brosjyre.

 

Januar 2013 ble et vendepunkt for Erlend og co. Med støtte fra Kimen til vekst og Innovasjon Norge fikk de endelig mulighet til å jobbe med TurApp på heltid. Etter noen måneder begynte det å løsne på kundesiden og firmaet endte opp med en omsetning samme år i overkant av én million. Nå er de inne i sitt tredje år og det første halvåret er allerede fullbooket, men de har fortsatt plass til noen flere prosjekter høsten 2014. Firmaet opplever en positiv utvikling, men kjemper stadig om markedsandelene. For Erlend er det økonomiske mer et middel enn et mål, men samtidig en nødvendighet. Den største motivasjonen ligger i det å jobbe med noe som kan være med på å gi gode ringvirkninger i samfunnet i form av blant annet verdiskapning, historieformidling og ikke minst god folkehelse.

Kimen til vekst er en støttespiller til TurApp.

Tekst: Nina Aamot

faktaboksErlend Eggen
Daglig leder i TurApp.
Utdannet som: Sosialantropolog
Master om:  friluftslivet i Norge.
Favorittutsikten vinter: Fra Skræmetindane i retning Jotunheimen. I solnedgang.
Favorittutsikten sommer: Fra toppen av Grindafjellet mot Helin og Smådalen.
Har alltid med: Kart
I sommer: Jondalen i Hardanger
Beste friluftsminne: Halvt år i Narvik på tur med frikjørere, jegere og vandrere.