Årets julegave - del to

Årets førjulsgave fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres ble i år gitt i god tid før jul. Grunnen til dette var at vi valgte å gi et bidrag til UNICEF og den utrolig viktige jobben de gjorde og fortsatt gjør i jordskjelvrammede Indonesia.

Del to av årets julegave har vi valgt å gi til Røde Kors og jobben de gjør i Jemen med sultkatastrofen og underernæring hos mange barn.

Jente sover i Jemen
En utslitt liten jente sover på en pappkartong i Jemen i vente på mat. Foto: Røde Kors
25 prosent av barna underernærte og over 1 million barn risikerer å sulte

400 000 barn i Jemen er akutt underernært og hvert 10. minutt dør et barn. Hver dag kjemper barn for å overleve i en av verdens verste konflikter. Vi ønsker å være med å bidra slik at disse barna får mat, medisiner og en fremtid.
Jemen er det fattigste landet i Midtøsten. Gjentatte konflikter de siste årene gjør at landet nå er på randen av kollaps. Én av fire i Jemen har ikke tilgang til grunnleggende helsehjelp og fire av ti har ikke sikker tilgang til mat.

En glad jente som nettopp har fylt vann ved en vannstasjon i flyktningsleiren. Foto: Røde Kors
3 millioner på flukt

Den siste konflikten startet i 2015 og har ført til at 13 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Rundt tre millioner har flyktet fra sine hjem, og de fleste er nå internt fordrevet. Skoler, sykehus, helseklinikker og annen infrastruktur er skadet eller ødelagt. Og de mest akutte behovene er tilgang til mat, helsehjelp og sikkerhet.
Jemen Røde Halvmåne er den største humanitære aktøren i lokalsamfunnene. Frivillige gir førstehjelp og driver helseopplysning for å forebygge sykdom. Jemen Røde Halvmåne har beredskap for å hjelpe ved naturkatastrofer og i konflikt. Frivillige distribuerer nødhjelp, gir førstehjelp, frakter skadde til sykehus og gir psykososial støtte.
Arbeidet er både er vanskelig og farefullt – flere frivillige er drept i den siste konflikten.

Fakta om Jemen:
  • Folketall: ca. 25 millioner
  • Antall flyktninger og internt fordrevne: ca. 280.000 flyktninger i Jemen, ca. 180.000 flyktninger fra Jemen i nabolandene og  2.75 millioner internt fordrevne
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 160. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 40.4 per 1.000 levendefødte
  • Forventet levealder: ca. 64 år

Ønsker du å støtte Røde Kors sitt arbeid i Jemen eller i andre land? Gå inn på Røde Kors sine sider og gi ditt bidrag der.