Tradisjonen tro har SpareBank1 Hallingdal Valdres også denne julen donert penger til veldedige formål. Leger Uten Grenser og Redd Barna gjør begge et uvurderlig arbeid, og vi vet at gaven kommer godt med.

I Oslo møter vi hemsedølingen Trygve Thorson på hovedkontoret til Leger Uten Grenser. Han har akkurat kommet hjem etter et tre måneders opphold i Jemen. Trygve snakker om kontrasten mellom det å være i et krigsområde med mennesker som trenger akutt hjelp, for så å returnere til et julekledd Norge. Ikke helt akklimatisert gir han oss en innsikt i en av de mange krisene organisasjonen står midt oppe i nå, nemlig borgerkrigen i Jemen.

I dag er det bare FN, Røde Kors og Leger Uten Grenser som får fly inn til Jemen og gi nødhjelp. All kommersiell flytrafikk til landet er stengt og det er sterke restriksjoner på hva man kan importere. Leger Uten Grenser har over 2000 lokale og internasjonale hjelpearbeidere på bakkenivå i landet, og de er mer eller mindre involvert i rundt 30 sykehus. Dette er et land som trenger hjelp. Siden mars 2015 har organisasjonen behandlet 50.000 krigsskadde og vært tilstede under 20.000 fødsler. Miner, snikskyttere og hard krigføring gjør det vanskelig for sivile å komme seg til sykehus. Taperne blir barna, gravide og syke mennesker. Jo flere som er der for å hjelpe, mengder medisin til rådighet og operative sykehus, gjør hele forskjellen.

Trygve Thorson i Jemen.


Trygve jobber som humanitærrådgiver. Hans oppgave er i grove trekk å gi konflikter en stemme ut i verden. Kriser vi glemmer og ikke hører noe om. Nå har han jobbet i felten i tre år; i henholdsvis Tyrkia, Den demokratiske republikken Kongo, Tsjad og Jemen. Jobben gir han en dypere mening og samholdet i teamet som reiser ut er fantastisk. Men det kan være veldig frustrerende å stå midt oppe i en konflikt, som får minimalt med oppmerksomhet fra omverdenen. Derfor snakker man ofte om de ”glemte krisene” i humanitært arbeid. For Trygve blir det absurd å se hvor kommersiell vinkling medier gir krigsrammede områder for å vekke oppmerksomhet. Underernærte barn er ofte det som viser krigens ansikt, mens det i virkeligheten i stor grad handler om en krig der regler ikke følges; sivile som blir skutt på vei til markedet, gravide kvinner som ikke kommer frem til sykehuset i tide og syke som ikke får hjelp. Det er ille nok.

Leger Uten Grenser er en uavhengig, nøytral og upartisk organisasjon. For å bevare nøytralitet på bakkenivå blant de ansatte i organisasjonen, er det viktig med et internasjonalt miljø. Over 90% av støtten som blir gitt til organisasjonen kommer fra private givere. Dette er penger som ikke er øremerket èn spesifikk krise, men gjør det mulig for Leger Uten Grenser å hive seg rundt kjapt når det trengs. Sånn er det også med julegaven fra SpareBank1 Hallingdal Valdres. Den er upolitisk og kan brukes der det er størst behov nå. Trygve Thorson takker på vegne av Leger Uten Grenser.

Les mer om den viktige jobben Leger Uten Grenser gjør. Støtt dem, det nytter.
leger-uten-grenser.no
Her kan du se mer om hvilke prosjekter Redd Barna jobber med akkurat nå. Hjelp dem til å hjelpe.

Lille Raghad, 10 måneder gammel, er inne til kontroll for underernæring. Første gang hun kom til Leger Uten Grensers mor- og barn sykehus i Taiz (Jemen) var hun 9 måneder og veide 5,5 kg. Siden det har hun fått terapeutisk mat for underernærte barn på sykehuset en gang i uken. Nå er hun mye bedre. Faren Khaled passer godt på. Fotograf: Trygve Thorson / Leger uten grenser.

Leger uten grenser behandler ikke bare krigsskadde, men også andre skader. Åtte år gamle Mohammed skifter bandasje. Det har han gjort regelmessig på en av Leger Uten Grensers klinikker i Taiz (Jemen), siden han brakk benet i en alvorlig motorsykkelulykke for fire måneder siden. Det gjør vondt, men han begynner å bli vant til det. 
Fotograf: Trygve Thorson / Leger uten grenser.
Tekst: Nina Aamot / Kreator