Årets julegave til UNICEF og jordskjelv-rammede i Indonesia

Julegaven som kommer når den trengs mest

Årets julegave fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres blir i år gitt i god tid før jul. Grunnen til dette er at i år har vårt valg falt på UNICEF og den utrolig viktige jobben de gjør i jordskjelvrammede Indonesia. Donasjonen blir gitt nå for det er nå krisen er og det trengs hjelp.

UNICEF

UNICEF er verdens største nødhjelpsorganisasjon for barn, og står alltid beredt til å hjelpe. De jobber for å skape varige endringer og styrke rettighetene, for hvert barn. Som verdens største hjelpeorganisasjon for barn og en viktig del av FN, har de en unik gjennomslagskraft i over 190 land. UNICEF kjemper for å redde barns liv, beskytte de mest sårbare og bygge en bedre fremtid i verdens mest belastede områder.
UNICEF Norges hovedformål er å inspirere til engasjement for verdens barn. De er en av 34 nasjonale støttekomiteer for UNICEF. Støttekomiteene jobber med å samle inn penger til UNICEFs internasjonale arbeid, og med opinionsarbeid for barns rettigheter.

Her blir Nurul Istikhoroh (15) reddet ut av gjørma etter nesten 48 timer.

Jordskjelvskrisen i Indonesia

28. september 2018 rammet to kraftige jordskjelv med etterfølgende tsunami øya Sulawesi i Indonesia. Så langt vet vi at nærmere 2000 mennesker er døde, og mange flere fryktes omkommet. Flere tusen mennesker er skadet, der mange ligger fastklemt i restene etter sammenraste bygninger. Håpet svinner for å finne flere levende. Redningsmannskaper jobber på spreng for å få dem løs, men mangel på løfteutstyr vanskeliggjør redningsarbeidet. Tsunamien har ødelagt tusenvis av hus, mer enn 70.000 mennesker har mistet hjemmene sine og sykehus, kjøpesentre, hoteller og minst en bro ligger i ruiner. Mange veier er ufremkommelige og strømmen er gått, noe som vanskeliggjør hjelpearbeidet enda mer.
Det kraftigste jordskjelvet målte 7,5 på Richters skala og utløste en tsunami, som rammet Donggala og storbyen Palu, som er hovedstaden i Sulawesi-provinsen. Det bor omtrent 600.000 mennesker i området. Myndighetene mener at rundt 1,5 millioner mennesker er berørt av katastrofen.
UNICEF har lang og omfattende erfaring med krisesituasjoner og hjelpearbeidet svært vanskelig. Arbeidet med å ivareta ofrene er i full gang, og UNICEF er ute i felten. Så sent som i forrige måned rammet en rekke dødelige jordskjelv den indonesiske øyen Lombok, og tok livet av mer enn 500 mennesker. Det er ventet at det humanitære behovet vil være enda større i Sulawesi.
UNICEF Indonesia har brukt egne midler til å hjelpe, men har behov for økonomisk støtte fra UNICEF internasjonalt. Vi trenger forsyninger og lokalt personell for å ta oss av de mest tvingende behovene i de hardest utsatte områdene.

En indonesisk familie står og ser på at et helt område med bebyggelse er under vann i Sulawesi.
«UNICEF Indonesia gjør alt de kan for å møte behovene til barn og deres familier i Palu, Donggala og andre berørte steder i Sulawesi. Men behovet øker, og situasjonen forblir kritisk. Mange barn har mistet sine nærmeste og alt de har kjært i livet, og vil trenge hjelp til å komme tilbake til en slags normalitet så snart som mulig. I kjølvannet av denne dødelige katastrofen jobber vi tett med myndighetene for å skaffe mat til spedbarn og små barn, sørge for rent vann, og hjelpe barn å komme seg gjennom denne krisen. Vi har stort fokus på å gjenforene enslige barn med sine foreldre, og benytter Primero database, det eneste tilgjengelige systemet i Indonesia som støtter denne oppgaven. «, sier Amanda Bissex, representant for UNICEF Indonesia. UNICEF har utviklet Primero i samarbeid med indonesiske myndigheter i forkant av jordskjelvet.
Barn er spesielt utsatt når katastrofen inntreffer. De trenger husly, rent vann, mat og førstehjelp med en gang. De første 48 timene er ekstremt viktige for å sikre at de overlever.
2 år gamle Fatimah sitter på mammas fang i et av evakueringsteltene i Sulawesi.

«SpareBank 1 Hallingdal Valdres har tradisjon for å gi en julegave til de som ikke har det så bra i julen. Julegaven kan være både lokal eller internasjonal. I fjor gikk gaven til rusomsorgen i Hallingdal og Valdres, men store katastrofer krever at verden løfter sammen og for oss blir det naturlig å stille opp ved slike hendelser. De overlevende fra tsunamien i Indonesia, og spesielt barna, er avhengig av solid internasjonal hjelp i tiden etterpå. For oss er det naturlig at vi forskutterer en del av årets julegave allerede nå og den kanaliseres gjennom UNICEF og deres arbeid med å hjelpe de svakeste i slike katastrofer – barna.» , sier Knut Oscar Fleten – adm. direktør SpareBank1 Hallingdal Valdres
Vi håper våre kunder setter pris på at vi forskutterer kr 50.000 av årets julegave til tsunamien i Indonesia og barna som trenger hjelp. SpareBank 1 Hallingdal Valdres er stolte av å kunne være med å bidra inn i et så viktig arbeid.
Ønsker du som privatperson å støtte dette viktige arbeidet kan du gå inn på UNICEF sine sider og gi ditt bidrag der.