Bursdagsfeiring med ungdommen

Når Øystre Slidre Sparebank fyller 150 år er det med ungdommen til stede. Historien bakover viser en innovativ, fremtidsrettet og inkluderende jubilant. Men i dag er fokuset på tiden som kommer. Og hva passer vel bedre enn å slå sammen feiringen med åpning av Gapahuken – det nye ungdomshuset på Tingvang kulturarena.

Oppmøtet er folkelig. Pensjonister, foreldre, barn og ungdom. Alle samlet for bursdagsfeiring og for å understreke verdien av å ha en kulturarena i bygda. Her ligger ungdomsskolen, biblioteket, det lokale grendahuset, skatepark og nå: Gapahuken. Det er vel ikke å forvente at selve jubilanten er den som stiller med gave, men for Sparebank Stiftelsen Øystre Slidre føles det helt naturlig. Etter en tale med perspektiv, avslutter stiftelsens styreleder Arnstein Alund med å overrekke en sjekk på 400.000,- til Tingvang kulturarena. Pengene skal brukes til å bygge et uteamfi i tilknytning til Gapahuken.
– Å legge til rette for at ungdommen skal trives betyr en investering for fremtiden. Vi ønsker amfiet skal være et møtepunkt. Her kan man arrangere alt fra konserter til å nyte matpakka i sola etter en tur i skogen, smiler Arnstein.

Øystein Skattebu har jobbet som ungdomskonsulent i Øystre Slidre de siste seks årene. I dag styrer han PA-anlegget med datteren Hedda på armen. På scenen inne i Gapahuken står ungdomsbandet Burnouts og spiller To fulle mennav Jokke & Valentinerne. Det er topp stemning og ikke minst god lyd.
– Vi skulle i utgangspunktet bare sikre et lokale for ungdommen. Nå har vi endt opp med et fantastisk hus med mulighet for alle å utfolde seg – uansett hobby og interesser, sier en fornøyd ungdomskonsulent.

Rock og folkemusikk i skjønn forening under samme tak på Gapahuken.

Øystre Slidre kommune har et mål om at all ungdom skal føle seg inkludert og ha et fritidstilbud. I Gapahuken har de investert mellom 6 til 8 millioner, noe som virkelig understreker ønsket om at ungdommen skal ha det bra.
– Har man gode minner fra oppveksten og stedet man vokste opp på, er sjansen større for at man kommer tilbake. Vi investerer i fremtiden og det er jo ungdommen vår, understreker ordfører i Øystre Slidre, Kjell Berge Melbybråten.

Et moderne bygg for ungdommen. Gapahuken skal romme alt for alle og har allerede rukket å bli et samlingspunkt.

Så et lite historisk tilbakeblikk. På slutten av 1700-tallet ble det opprettet såkalte kornmagasin her til lands. De ble kalt kriselager for korn og var en sikkerhet i møte med dårligere tider. Men i 1835 ble de lagt ned (250 stykker) og midlene som ble frigjort ble blant annet brukt til grunnfond for sparebanker rundt i Norge. Ideen var at bankene skulle fremme sparing og da spesielt for dem som hadde lite. Ågerrenter og annen tøff innkreving gjorde at folket trengte et forutsigbart bankvesen de kunne være trygg på. Så strakk tiden seg fra bruk av spesidaler, banksjefer som sov med innskuddet under puta, bygging av egne banklokaler, tilbud om lån til kunder, bankbuss og brevgiro.
– Banken har vært og er fortsatt en viktig aktør i samfunnet. Selv om det meste foregår digitalt og långiverne er mange, har vi en viktig rolle. Vi gir tilbake av overskuddet og på den måten er vi fortsatt med på å bygge fremtiden sammen med våre kunder, avslutter konsernsjef i SpareBank 1 Hallingdal Valdres, Knut Oscar Fleten.
Foto og tekst av Nina Aamot / Kreator