Dataklubben Hemsedal

Hver tirsdag holder Hemsedal Frivilligsentral kurs for pensjonister og andre som trenger å orientere seg i datateknologien. I dag er temaet kamera og bildebehandling. Kursholder Trond Johansen har hjulpet til med alt fra hvordan man bruker nettbank, til oppsett av e-post i godt over 10 år nå.

Helga Litz (80) føler hun ikke helt har kommet inn i dette med data. Det er en del ting hun lurer på og det blir ofte litt krøll. Derfor er det til stor hjelp at Trond viser ulike funksjoner og tydelig forklarer hvordan man for eksempel sender en e-post.
– Jeg er nok mer av den analoge typen som foretrekker å sende brev i posten fremfor mail, men nyhetene leser jeg på pc´n. Dessuten liker jeg godt å legge kabal.
Hans Borge (78) mener det er helt nødvendig å oppdatere datakunnskapen. Før kunne han gå i banken med regningene og levere dem i skranken, med det var den gang da. Nå er det bare å følge med i tiden.
   
Karin Skagengård er én av to daglige ledere ved Hemsedal Frivilligsentral. Hennes jobb består blant annet i å legge til rette for ulike aktiviteter på huset, utleie av lokalet til eksterne arrangement og ikke minst det å skape en hyggelig atmosfære. Og det er stadig ting på programmet – alt fra strikkeklubb til allsang, og selvsagt bingo. Frivilligsentralen har også utkjøring av mat tre ganger i uka til eldre som fortsatt bor hjemme, samt at de kjører ut Kommuneposten.
– Jobben min betyr mye for meg og jeg opplever den som veldig meningsfull. Dessuten er det fantastisk å ha med ildsjeler som Trond på laget. Han stiller opp med ekte engasjement og er en tålmodig formidler.  
I dag er den firbeinte humørsprederen Bentley med matmor Karin på jobb. Intet mindre enn nyklipt for anledningen.


Til daglig jobber Trond som leder ved Gol Frivilligsentral, men han holder stadig vekk datakurs i nabokommunene. Det er mangel på folk som ønsker å undervise, men han håper det melder seg noen fra Hemsedal som kunne tenke seg å drive Dataklubben videre. Han er opptatt av å lære bort det mest elementære som digipost, nettbank og mail.
– Det er ei dame på Gol som registrerte seg på Facebook i en alder av 88. I dag er hun 92 og fortsatt aktiv på sosiale medier. Der er aldri for sent å lære noe nytt, med andre ord.
Dataklubben Hemsedal har åpent for alle hver tirsdag frem til 05. juni. Ipad fra 11.00 – 12.30 og PC fra 12.20-14.00. Kurset er gratis med lett servering av lefse og nytrukket kaffe. Hvor? Frivilligsentralen vis a vis Bygdaheimen. Velkommen!
SpareBank1 Hallingdal Valdres har støttet Hemsedal Dataklubb med 16.000,- til leie av kursholder, samt annet utstyr.
Tekst & foto: Kreator