Engene vil alle Vel

Det er en tidlig lørdag morgen i september, og høstsolen henger lavt over Engene, Gol. Vaffellukta har så vidt begynt å snike seg inn i alle rom på det lokale grendehuset, og snart åpner dørene for de ivrigste loppemarkedentusiastene.
DSC_0721

Økonomiansvarlig: Toril Engebakken, Velleder: Kari Birgitt Møllerplass og Sekretær: Haakon Ringdal

 

Engene Vel ble stiftet i 1981. Grendehuset leies ut til selskaper. Med vedfyring, tavle og gamle klassebilder på veggene tilfører lokalet en helt spesiell stemning. Anbefales!

Det er mange av oss som synes at loppemarked er fantastisk. Det dukker opp alt du trodde du hadde glemt fra det fargerike 80-tallet, og du finner gjerne en skatt du ikke gir slipp på før du er trygt tilbake i bilen. Ballgenser, en litt rusten SodaStream, gamle utgaver av Romantikk og høyfjellssol er kanskje ikke det du har øverst på innkjøpslista, men det er vanskelig å holde tilbake når nostalgien tar over. Velleder Kari Birgitt Møllerplass synes det er helt utrolig hvor mye folk har klart å hente frem fra loft og kott. Nå håper hun på mye klirrende mynt til inntekt for grendehuset.
Vaskemaskin i gullrammeNoen ganger skal det lite til for å gjøre en stor forskjell. Som da Engene Vel fikk støtte av Sparebankstiftelsen i Hallingdal til ny oppvaskmaskin på grendehuset. Nå går takka, kaffetrakteren og vaffeljernet på høygir, og godt er at man slipper å vaske opp for hånd etterpå. Engene Vel stiller nok i en liten klasse for seg hva gjelder å arrangere ulike aktiviteter for sine innbyggere. Og grendehuset er det naturlige møtepunktet. Her er det basar, årsmøte, St. Hansfeiring, yatzyturnering, grendefest, julenissefest, skidag og loppemarked som i dag.
Samholdet og dugnadsviljen i Engene Vel er stor. For noen år siden stilte alle opp for å male grendehuset på fritiden, og Kari Birgitt mener de har et helt spesielt engasjement fra innbyggerne på Engene. Det er et lite tettsted som har valg å holde sammen. Nå om dagen er en av fanesakene til velforeningen å få til gangvei hele veien fra Engene og inn til Gol. Det er på ingen måte forsvarlig å sende barna ut på riksveien, og fingrene krysses for den nye Trafikksikkerhetsplanen i 2015. Arbeidsoppgavene for et vel er med andre ord allsidige, men fellesnevneren er å ivareta nærmiljøet. Det skapes en nærhet mellom gamle og unge, tradisjoner og eierfølelse til stedet man bor. Engene Vel er dessuten på facebook og der gir de blant annet beskjed om når fotballbanen er nyklipt.
Sparebankstiftelsene i Hallingdal og Øystre Slidre støtter hvert år lokale lag og foreninger med breddegaver.
Tekst: Nina Aamot