Fortsatt på to hjul i svingene

Internasjonale undersøkelser viser at sykkel er det transportmiddelet vi blir lykkeligst av. Da helsefagarbeider Gunn Berit Kvammen hørte om at flere eldrehjem både i Norge og København hadde tatt i bruk rickshaws, ble hun mer enn nysgjerrig.
Det er en klar høstdag i fjellheimen. Inne på Geilotun Bo- og Behandlingssenter serveres det te, sveler og brødmat. Det er varme hender, god stemning og musikk. Else (84) og Marie (78) har tatt lunsjen litt tidligere i dag, og nå står de klar for sin første tur med elsykkel rundt Ustedalsfjorden. Disse damene har vokst opp med sykkel, og den representerte en enorm mobilitet og frihetsfølelse da de var yngre. De syklet til skolen, på fest, for å besøke venner og ikke minst på ferie. Det var ikke uvanlig å pakke sekken med telt og primus for en sykkeltur på Vestlandet. Bilene var det færre av, og flere steder satt til og med bonden frem forfriskninger på melkerampa til dem som passerte på to hjul. Nå er det en stund siden de var på en sykkel sist, og Else og Marie trodde faktisk det var et avsluttet kapittel.

Etter grundig research rundt bruken av elsykkel i omsorgsarbeid, var Gunn Berit overbevist om at det var dette Geilotun trengte. Hun satt seg ned og skrev en søknad til banken. Etter litt frem og tilbake var to Christiania Bikes på plass. For tiden holder hun på med en videreutdanning innen demensomsorgen, og hun er nok over gjennomsnittet opptatt av miljøtiltak. Gunn Berit mener alle beboerne bør komme seg ut i frisk luft daglig, så langt det lar seg gjøre.

”For mange handler det om fysiske begrensninger, som gjør turen til fots eller i rullestol kort. Med rickshaw har de mulighet til å virkelig ta inn livet rundt seg i store åndedrag.”

Gunn Berit er entusiastisk og ser at bruken av el-sykkel er med på å heve livskvaliteten hos beboerne. Hun kunne rapportere om to veldig fornøyde damer dagen etter vi var med på tur. Else og Marie fikk kjenne på høstvinden som rusket i håret, så barn leke på stranda og hilste på alle de syklet forbi. Livet.
Tekst: Nina Aamot. Foto og video: Kreator