Geilolia Clinter til

Etter tolv sesonger som skilærer i Australia og USA bestemte Clint Butcher seg i 2009 for å komme til Geilo. Nå har den ferske hallingen blitt en lokal spesialist på bygging av allsidige skiparker. En jobb som krever både en god porsjon kreativitet, profesjonalitet og ikke minst spadetak.

tirilparken foto 1-14_28

Det er november 2013 og ikke et tegn til snøfnugg i lufta. Clint har tegningene til den nye Tirilparken foran seg på kontorpulten, men kommer ingen vei. Snøkanonene står, heiskara sparker småstein og termometeret klamrer seg fast til den røde halvdelen. Det har blitt mange timer med nøye planlegging og inspirerende møter med Tiril Sjåstad Christiansen. Clint har tenkt park siden mai; i bilen, i dusjen og i drømme. Det blir noen lange måneder som strekker seg over i 2014, men plutselig faller temperaturen og snøen melder sin ankomst.

 
“Utfordringen ved å bygge en bra park handler om sikkerhet. I bunn skal det ligge trygge element som fungerer, og først når disse er på plass kan man slippe kreativiteten løs. Rammen er at Tirilparken skal være et morsomt område for alle; fra nybegynner til proff.”  – Clint Butcher


tirilparken foto 1-14_42
Geilingen Olav Haugeplass har kjørt tråkkemaskin i 22 år. Nå sitter han med solbriller og kaffekopp i sitt rette element. Snøkanonene har stått på maks i fire dager og sammen med kollega Ragnar Nicolaisen  bryter han seg på oppgaven med å  forme det som skal bli Tirilparken. Han forteller meg om før i tiden da de jagde tamrein inn i heisområdet for å tråkke ned snøen, men nå er det altså 200 hestekrefter som har tatt over jobben. Olav har sett nøye på skissene til parken, er i tett dialog med Clint og vet godt hvor han skal legge inn trøkket for å få de riktige vinklene på hoppene. Dette er presisjonsarbeid med grovt redskap. Etterpå kommer Clint og sørger for finpussen med spade.
tirilparken foto 1-14_64

Det er andre året Rafael Garrido bygger park sammen med Clint. Når hopp skal testes og rails skal justeres, er det nettopp han som gønner på. Rafael er god på ski og kjenner når ting sitter. Han jobber med det han liker; enten det er park i Geilolia eller som skiinstruktør i Alpene. Når sommeren kommer er det Spania med sol og varme. Det slår oss at disse gutta vet å leve livet.
Måneder med planlegging og kalde fingre går fort i glemmeboka når Clint og teamet ser alle glisa som svever over hoppkanten. Derfor er det alltid litt vemodig når våren sniker seg på og parken minsker for hver dag. Som en siste hyllest til Kong Vinter bygger de parken opp igjen til Springsession den 5. mai. Men så er sesong definitivt over av naturlige grunner. Clint og kjæresten setter kursen ut av Hallingdal i bobil med bikini og badebukse i en måneds tid, før de returnerer og downhillparken åpner. Da er det nye spadetak som venter på Clint og co..

 
Tråkketimer fra skisse til ferdig park: 250
Antall hopp og rails: 10 hopp, 28 rails og 2 wallrides
Ulike spader: 13 stk.
Antall spadetak: 4 mann i 3 uker = en million pluss
Turer i løpet av en dag: 5 i timen, ca. 25 om dagen

Tiril Sjåstad Christiansen - Action

Tiril på hjemmebane

Gratulerer med egen park på Geilo. Hvordan føles det?
Tusen takk! Det føles helt fantastisk. Det er en stor ære å få en løype oppkalt etter seg.
Hva er det som gjør Tirilparken spesiell?
Det er Norges råeste park. Rett og slett. Gutta har gjort en kjempejobb og virkelig lagt sjela si i arbeidet med å få den klar. Den har flere elementer som ingen andre parker i landet har, og det er dessuten kjapp lappe tid, så man får mange turer i løpet av en dag. Det er også en park for både store og små, nybegynnere og viderekommende.
Tror du Tirilparken vil få flere lokale ungdommer ut på ski?
Ja, jeg håper det. Når alle hører hvor rå parken er, må de jo bare bli frista til å spenne på seg skia og ta turen ut.
Hvilken følelse gir det deg å kjøre et perfekt run?
Det er en av verdens beste følelser. Når du setter det ene perfektet runnet som du har trent på så ufattelig mange ganger. Ja, det er en ubeskrivelig følelse.
Hva er det som driver deg?
Det å få lov til å stå på ski hver dag. Være ute, reise jorda rundt, treffe nye mennesker og oppleve nye ting. Det er helt utrolig. Men også den mestringsfølelsen man får av å lande et nytt triks, eller følelsen av å stå på toppen av pallen etter å ha jobbet knallhardt.
Hvordan tror du det blir å lande på toppen av Tirilparken etter mediesirkuset i OL?
Ja, nå gikk jo ikke OL helt slik jeg hadde håpet. Kneet holdt dessverre ikke og det ble en tidlig hjemreise for min del. Men når jeg kommer hjem til Geilo og kjører på ski i Tirilparken, er alt som det har vært før. Vi er bare en gjeng med venner som kjører og har det utrolig morsomt sammen.
Har du en hilsen til Clint og tråkkegutta?
Dere er Norges råeste parkcrew. Jeg har fått så utrolig mye skryt av folk som har vært og testet ut parken, og alle sier at Tirilparken nå er Norges desidert BESTE park gjennom tidene. Jeg syns det er veldig morsomt å få så hyggelige tilbakemeldinger, og all ære går til parkgutta, tråkkegutta og alle andre i Vestlia skisenter som har gjort dette mulig. De står på dag inn og dag ut for å gjøre parken best mulig.
Tekst: Nina Aamot