GØYe på landet

Når Bendik Øye (22) våkner om morgningen og svinger beina ut av senga, er det som oftest slalåmskoa han lander i. Etter noen brødskiver på fjøla og melkebart bærer det ut i bilen. Neste stopp er Gol Skisenter, og så lenge ankeret går stiller Bendik. Dag ut og dag inn. 

Twintip er en kombinasjon av idrett og en måte å uttrykke seg på. Det handler om å se muligheter rundt seg for spektakulære rails og hopp

Bendik konkurrerte aktivt i alpint frem til han var femten. Han var på sitt aller beste ved syvårsalderen, så ramla han bare nedover på resultatlista. Hva skjedde? Jo, gutten oppdaga parken. Mens faren stod nervøs i startområde og lurte på om sønnen hadde falt av heisen, hang Bendik bare høyere og høyere over hoppkanten. De ble enige om å legge alpinkarrieren på hylla. Fra da av har hopp, triksing og twintip stått øverst på prioriteringslista.

Twintip er en kombinasjon av idrett og en måte å uttrykke seg på. Det handler om å se muligheter rundt seg for spektakulære rails og hopp. Som den gangen Bendik var på joggetur i Østerrike sammen med noen kompiser og oppdaga en lekepark inne i skogen. Det snødde en halvmeter i løpet av natta og dagen etter kjørte de sklie. På twintip vel å merke. Bendik kommer seg frem på ski over det meste, men det er litt ekstra gjevt når kompisen Andreas Håtveit er hjemme og det blir kjøring i Skiparken. Tekniske triks terpes, svetten renner og det filmes. Som i skimiljøet generelt har film fått sin egen lille revolusjon hos twintip`erne. Det lages snutter, det deles på ulike nettsted, man kommenterer hverandre og det bygges status. Film kan være inngangsbilletten til de feteste sponsoravtalene, som igjen betyr mindre jobbing og mer ski.

I fjor hadde Bendik 251 dager med twintip på beina. Det ble ett par uker i alpene, Folgefonna hele sommeren, en tur til USA og ikke minst lange dager med triksing i Golsbakken. Men det må også rulle noen kroner inn i kassa til Bendik. På høsten parkerer han derfor skiene i noen måneder og jobber. De siste åra har han gitt tilreisende tips over skranken på Gol Turistkontor, og det han tjener her pluss sponsorer, legger grunnlaget for vinterens sprell. Han bor hjemme hos mor og far, men det er en helt ok pris å betale for å stå på ski resten av året.

For Bendik er lidenskapelig opptatt av skikjøring, og akkurat nå er det det han vil bruke all sin tid på. Han forsøkte studielivet på Lillehammer, men da han bare ble dårligere og dårligere på ski, dro han hjem til Hallingdal igjen. Han kom inn på journaliststudiet i Volda, men gjemte brevet for foreldrene sine i en skuff og stakk i bakken. Han hører voksenlivet kalle på seg, men er ikke klar for å gi opp leken riktig ennå. Det handler om å ha det moro på ski og om å bli litt bedre for hver gang. Det krever selvsagt et knallhardt fokus. Skal du bli god må du terpe hele tiden, du må ta imot blåmerker der du ikke ante de kunne komme og helst være på plass som førstemann i bakken. Bendiks drøm er å få bli med i en internasjonal film og få et profilert navn i miljøet. Det er fullt mulig.

Sparebank1 er stolte av å være hovedsponsor til Bendik.
Tekst: Nina Aamot