Hallingdalsløypa for alle

Det er alltid kjekt å møte «folka bak». De som sørger for at gode idéer blir realisert gjennom grovarbeid, dugnadstimer og engasjement. Utenfor vinduet har snøen allerede meldt sin ankomst, og i år skal Hallingdal virkelig vise at de kan regnes som et av Europas flotteste steder å spenne på seg skia.
Tove Sletto jobber til daglig som prosjektleder for markedssamarbeidet Langrenn i Hallingdal. Med et tilbud på over 2000 km maskinpreparerte løyper i toppklasse, er hun avhengig av et godt samarbeid med flere aktører, og da ikke minst alle løypelagene i regionen. Hun er mektig imponert over den innsatsen de legger ned – år ut og år inn. Nå har de sammen klart å få på plass en helhetlig turopplevelse av Hallingdalsløypa Nord og Sør, samt Eventyrløypa. Med utgangspunkt i eksisterende løypenett, blir dette tre langsgående løyper som går fra a til b. Den største jobben har vært å få opp skilt, og det er nettopp her løypelagene har gjort et krafttak.  

 

To gode venner med hvert sitt fjellområde som ligger hjertet nærmest. Hallgrim Sataslåtten og Jan Idar Dalseide har vært med til fjells så lenge de kan huske. For Jan Idar er Sangefjell kulissene for barndomsminner, så vel som friluftsliv og arbeid i voksen alder. Hallgrim beskriver ham som et arbeidsjern uten sidestykke, og engasjementet for Sangefjell Skiløypeutvalg er stort. Det er ikke godt å si hvor mange timer dugnadsarbeid som ligger i nevene hans. For ham er fellesskapet, og ikke minst eierskapet man får gjennom å bygge noe sammen, uvurderlig.

Da vi kontaktet Hallgrim Sataslåtten for en prat, satt han på post og speidet etter skogens konge. For Hallgrim er Veståsen i Ål selve plommen i egget hva angår naturopplevelser. Her har han hytta si, langrennsfavorittene og forhåpentligvis en elg eller to på høsten. Som medlem av Veståsen Stig- og Løypelag helt siden oppstarten av, har det i likhet med Jan Idar blitt mange spadetak, rotrøsk og timer med stirydding. Han er evig takknemlig for dem som stiller opp på dugnad, for ikke å glemme tråkkemannskapet som setter seg bak spakene år etter år.

Denne gangen var det Hallingdalsløypa som samlet løypelagene for felles innsats. Målet har vært å få en tydeligere skilting og totalopplevelse av de tre traséene. Dette er den gamle Eventyrløypa, og strekningen Hemsedal – Gulsvik heter fortsatt det. Jan Ivar og Hallgrim mener nok at løypene burde gått under ett navn, men det kommer kanskje etter hvert. Det er tilsammen snakk om 296 skilt og prosjektet skal være ferdig på nyåret. Med manuelt arbeid, tele og dårlige snøforhold forrige år, tar det av naturlige grunner litt tid. Resultatet blir skilt i alle løypekryss fra Ustaoset til Norefjell.  

Tove har selv vokst opp med vissheten om at det ikke snør skispor. Hun husker bestefaren kjøre avgårde med scooter for å tråkke opp spor til hytta på Torpoåsen, og ikke minst runder for andre skigåere. I 1981 tok faren hennes over og med han har det blitt mange fine turer som co-pilot. Scooteren er byttet ut med en moderne tråkkemaskin, og han er like ivrig nå som da på å komme seg ut når nysnøen melder sin ankomst. Tove kjenner med andre ord godt til dugnadsånden og innsatsen som ligger bak et nypreppa skispor.

 

 
 
HALLINGDALSLØYPA SØR: Ustaoset til Norefjell, 136 km. Høyfjellsterreng, klassisk og delvis preparert.
HALLINGDALSLØYPA NORD: Myrland til Gol, 68 km. Høyfjellsterreng, klassisk og delvis preparert.
EVENTYRLØYPA: Hemsedal til Gulsvik (Flå), 125 km. Høyfjellsterreng, klassisk og delvis preparert.

Sjekk ut http://hallingspor.no for mer informasjon om langrennstilbudet i Hallingdal.
Sparebankstiftelsen Hallingdal har gitt støtte til Hallingdalsløypa nord og sør + Eventyrløypa.
Lagre
Lagre
Lagre