Hele Hallingdal på lag

For mange er Hemsedal et sted de drar til for å stå i bakken, med påfølgende afterski. Som møtepunktet mellom øst og vest trekker Hemsedal turister fra hele Sør-Norge, og noen av disse turistene blir så glade i stedet at de velger å bli.

Jeg var egentlig her for å besøke en kompis, men så møtte jeg ei jente da, og så oppsto det søt musikk, sier Sondre Wright Lunde og ler. Han er opprinnelig fra Skien men nå trener for langrennslaget Team Hallingdal, etter at han flyttet opp til dalen for fire år siden.

Ideen til Team Hallingdal fikk jeg ved at jeg jobbet som trener for Hemsedal IL, men så meldte Gol IL også interesse, forteller Wright Lunde. Det var da de tenkte: hvorfor ikke samle flere klubber til ett lag? I Skien har vi Team Grenland som er en samling av langrennsutøvere fra flere klubber, så da tenkte jeg at vi må ha et fellesskap!
Og slik begynte det altså. Først et juniorlag for de som ville satse i skisporet, der Sondre ble treneren. Men i dag har de også et seniorlag. Vår yngste utøver går i andreklasse på videregående, og vår eldste er 24 år, forteller han.

Fellesskapet innenfor Hallingdal, betyr mye. Vi er fem klubber, og det er vi veldig stolte av!

Selve treningen foregår én til to ganger i uka, i tillegg til at de har 30-35 samlingsdøgn i inn- og utland i året. Vi er jo heldige å ha sponsorer som gjør det mulig for oss å reise bort å trene.
For selv om snøen ofte kommer tidlig og ligger lenge i Hallingdal, hender det at de må reise avgårde for å få utnyttet sesongen. Fokuset er da å finne snø, og å tilpasse reisingen etter hva som passer for dem på laget. De er jo i en alder hvor de er fleksible og ofte kan dra noen dager midt i uka og sånn, og nå er det en del som bor på Lillehammer. Da kan vi legge en tur dit.

24-timers utøvere

Fordi Sondre er alene om å trene laget, kommer han veldig tett på den enkelte utøveren. Og det er tydelig at han er engasjert. Jeg blir veldig godt kjent med den enkelte og vet hvordan jeg skal pushe én og én, så jeg føler vi har fått til mye. Han ønsker å komme under huden på hver og en, slik at han kan skape individuell utvikling. For fremtiden håper han å utrette enda mer.
Målet er vel å videreutvikle det fine vi har startet, og få til et enda høyere sportslig nivå enn der vi er nå, sier han.

Medaljer er moro, men mestring og utvikling og det å skape gode 24-timers utøvere er viktig.

Med dette mener han å balansere og strukturere utøverne for å få hverdagen til å flyte best mulig mellom skole, jobb, venner, familie, trening og ikke minst restitusjon. Det å hevde seg i verdenstoppen er ikke nødvendigvis målet, men Sondre Wright Lunde har sine visjoner:
Å få til gode prestasjoner i NM og junior-NM hadde vært moro. Det skal være mulig for oss å etablere løpere på seniornivå innenfor topp 20-30 i landet, forteller han ivrig.

The sky is the limit, og drømmer er til for å realiseres!


Tekst og foto: Kreator