Helsedal

Det hele startet med en idé som bare skulle fikses med et par spader og noen hjemmesnekrede elementer. Plutselig sto Terje Skulstad der med en svær betongbil, dumper og en haug med frivillige.

Tekst: Kreator/Anne Sem-Jacobsen, Foto: Kreator/Anki Grøthe

 
Hemsedal Idrettslag fylte 125 år på lørdag, og dette skulle feires! Både små og store samlet seg i Hemsedal sentrum for å delta i feiringen. Og jubileumsgaven de ga til seg selv var treningsløype og Tuftepark
Sparebank1-drivbloggen-kart-tuftepark_1
– Terje kom til meg med ideen, og jeg tenkte at dette er noe alle kan bruke, forteller styreleder i Hemsedal Idrettslag, Gunn Eidhamar.
– Vi har liten hallkapasitet i Hemsedal, så flere muligheter til å trene ute, er kjempefint!
For alle
Treningsløypa er laget i sentrum, og kan brukes av folk i alle aldre. Den består av en rullestol- og barnevognvennlig sti, med to parker underveis der man kan trene, turne og leke seg på apparatene som er satt opp.
– Jeg gikk den stien og tenkte “Dette var en kul sti! Denne burde flere folk bruke”, forteller Terje Skulstad om hvordan han fikk ideen til å lage treningsløypa. Skulstad jobber til daglig som manuellterapeut/fysioterapeut i sin egen bedrift, Helselaben, i Hemsedal.
– Jeg hørte om Sparebankstiftelsen og at man kunne søke midler der, men ikke som privatperson, så da kontaktet jeg Gunn i Hemsedal Idrettslag.
Sammen med en gjeng frivillige, fikk de ideen til å bli virkelighet. Men det var ikke så enkelt som Skulstad i utgangspunktet hadde tenkt.
Sb1_tuftepark_72dpi_webfil_009
– Nei det ble jo en del mer styr enn bare et par spadetak da, sier han og ler. For etter å ha sendt inn søknader om støtte, organisert med frivillige fra Hemsedal Statlige Mottak, fått dugnadshjelp av Tormod Eitrheim og støtte fra Hallingdal Betong, står det endelig klart til å brukes.
– Målet er jo at dette skal bli en helsedal, og nå har vi tatt et lite steg i den retningen, forteller Skulstad. Han ønsker at flere forsøker det samme, og realiserer ideene de har.
– Jeg tenker at jeg bare går ut og gjør, i stedet for å la det være med tanken. Og får man det ikke til, har jeg i hvert fall gjort mitt beste!

Populært tiltak
Tordis Neteland er en av de mange som møter opp til åpningen av Tufteparken. Hun jobber som frisklivskoordinator i kommunen, og setter stor pris på initiativet.
– Jeg håper å kunne bruke det i gruppetrening, i tillegg til egentrening, forteller hun.
Terje åpner parken ved å vise hvordan apparatene skal brukes, og får god hjelp til å demonstrere av 11 år gamle Johanne Kure.
– Det blir gøy å prøve, sier hun og tar ivrig i mot instruksjoner i det hun og venninnen Marthe prøver seg på ulike turnøvelser på apparatene. Flere kaster seg på, og det er tydelig at dette kommer til å bli populært for store og små i Hemsedal.
Sparebankstiftelsen Hallingdal har bidratt med 250 000 kroner til prosjektet.
 

OM TUFTEPARKEN:

  • Tufteparken er utformet av personlig trener Lasse Tufte
  • Den første parken ble satt opp i Asker i 2012
  • Det er et lavterskeltiltak for folkehelsen
  • Det er nå ca 40 Tufteparker i Norge
  • Det baserer seg på trening med egen kroppsvekt
  • I Hemsedal finner du to steder med elementer: Et ved brannstasjonen, og et ved NyØrk hyttefelt