Ildsjel for idretten

SpareBank 1 Hallingdal Valdres er hovedsponsor for Øystre Slidre Idrettslag. Det betyr ikke minst rikelig støtte til snødeponiet som bygges opp på Beitostølen hver etterjulsvinter og vår for å skaffe tidlige skiløyper påfølgende høst –til den tradisjonelle Beitosprinten, skiskyting, kanskje Europa Cup og World Cup i sesongstarten, og for alle andre som vil ta seg en skitur.

TEKST OG FOTO: KNUT EIRIK JETLUND

Den underliggende motivasjonen er selvsagt inntekter til å finansiere idrettslagets aktiviteter for barn og ungdom. Og dertil gi et verdifullt tilbud til bedriftene og hyttefolket på vinterdestinasjonen ved inngangen til Jotunheimen.

– Vi er de eneste som lager kunstsnøskiløyper for gud og hvermann. Skiløyper før jul har blitt attraktiv vare, forteller daglig leder Erik Østli i Øystre Slidre Idrettsarrangement AS – et underbruk i Øystre Slidre IL. Blant veldig mye annet er han arrangementsleder for Beitosprinten, som i fjor gikk av stabelen 22. – 24. november. Den første konkurransedagen møtte også bankmagasinet DRIV opp – for å fotfølge Erik med kamera.

To måneder seinere sitter vi sammen med Erik på Idrettens Hus på Beitostølen, går gjennom bildene og tar den praten vi ikke ble ferdige med sist vi møttes.

Gledelig gjensyn: Vegar Ulvang og Erik Østli har kjent hverandre i mange. 

Startet med Ridderrennet
Vi hadde på forhånd spurt Erik om å få henge i helene på han mens han vandret rundt på sprinten og holdt øye med alt og alle. Hensikten vår var å bli kjent med en ekte ildsjel som er med og omsetter samfunnsnyttige bidrag fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres i fysisk aktivitet og økonomisk merverdi for både idrettslaget, fjellbygda og kommunen. Erik svarte et selvfølgelig ja; det har han visst alltid gjort både før og etter at han flytta til Beitostølen i 2000.

Ja-mennesket Erik Østli er fullblods Bøler-gutt, og stolt av opprinnelsen sin. Å vokse opp i en drabantby er visst det beste utgangspunktet et menneske kan ha, det.

– 50-tallets Bøler ble en smeltedigel av mennesker fra hele landet – med forskjellige tradisjoner og kulturer. Og vi som bodde der, fikk en tilpasningsdyktighet som var helt unik. Du veit, dette var jo også den tida da mammaene begynte å komme ut i arbeidslivet – og være hjemmefra på dagtid. Men det gikk jo greit med oss ungene likevel, for det var alltid noen kjerringer i gata som holdt orden på deg, holdt øye med deg. Ikke bare kjefta, men gjerne ga deg ei brødskive når du var sulten. Og jeg mangla aldri kompiser å være sammen med. Bøler var et helt lite samfunn i samfunnet. Jeg hadde en fantastisk oppvekst.

Så hvorfor Beitostølen?
– Ridderrennet, jeg har vært speaker der siden slutten av 80-tallet, og der traff jeg kona mi, Marit Synnøve Opheim fra Ulnes.

Etter hvert ble de bofaste i fjellandsbyen og fikk sønnen Martin som har blitt sju. De har nok grodd godt fast.

– I -97 var jeg speaker for det første World Cup-rennet her. Bakgrunnen for å slå seg til var altså noen jobber for lokalmiljøet. I det neste World Cup-rennet i 2000 var jeg arrangementsleder, forteller Erik som også har vært speaker for VM og WC i Holmenkollen, Den store styrkeprøven Trondheim – Oslo, Grenserittet …  Og han driver sitt eget foretak Sporstkompetanse.

– Jeg blir ikke rik av det, men får tilført stort åndelig utbytte, ler han.

 
Utøver, trener og leder
– Jeg kom hit fra Bekkelaget og Frode Kyvåg, fortsetter han. – Råflink kar, Frode. Vi jobba sammen i Norway Cup først og fremst.

Sin egen idrettskarriere har Erik i det vesentlige fra orienteringssporten. Det starta i barndomsmiljøet på Bøler, og han drev det til NM-medaljer på juniornivå og representerte Opsal IF. Senere ble det trenervirksomhet i Bekkelaget.

– Jeg var så heldig å få trene de beste orienteringsløperne i verden, kjente navn som Hanne Staff og Bjørnar Hvalstad. Best var vi i VM 1999 i Skottland. Da tok faktisk Bekkelaget flere medaljer enn resten av verden. Noe av forklaringen var at vi også hadde noen utenlandske løpere i klubben. Bekkelaget ble beste «nasjon» med fem gull av seks mulige!

– Bakgrunnen min er utdannelse i Forsvaret og stillingen som idrettsoffiser i HM Kongens Garde og Hærens intendantur på Gardermoen. Jeg lagde interne konkurranser i tillegg til ansvaret for den fysiske treninga. Lærte å organisere og måtte være dyktig på logistikk. En god skole, Forsvaret. Men det var også Bøler skole!

Gode skoler
– Kom ikke til meg og snakk om fordelen med små klasser på små skoler. Hos oss var det paralleller fra A til L. Fantastisk! Erik er ikke i tvil om store skolers fortreffelighet.

– Bøler skole gjenspeilte Bøler-samfunnet. Et mangfold uten like. Masse elever, 400 bare på trinnet mitt. Og det var aksept og fornuftige løsninger for dem som hadde mye lopper i blodet – slike som meg.

57-åringen stråler når han beretter om livets beste skole. Men så tar han seg litt inn igjen – for Martin går jo på Lidar skule.

– Der har de greie på god pedagogikk og rett håndtering av de håpefulle, forsikrer Erik som alltid har ivret for aktivitet blant barn og ungdom, og penser over på den nyeste kongstanken sin.

– Sommerskole her på Beitostølen, valgfrie uker i hver ende av elevenes ferie. En kombinasjon av morsomme fag gjennom aktivitet. Naturfag selvsagt, litt meteorologi, men også anvendt matematikk og fysikk – måle vannføringa i en fjellbekk for eksempel. Lære å mestre gjennom gode opplevelser. 60 elever hver uke innkvartert i campinghytter – i ei tid på året da turistbedriftene trenger belegg, og foreldrene trenger en trygg plass for ungene utenom sine egne ferieuker. Beitostølen har alt som skal til – fjell, mat og losji – og hyttefamilier som har et forhold til stedet, understreker han.

– Og næringslivet vil sikkert applaudere ideen, legger han til – med en liten tvil i stemmen.

faktaboksBeitosprinten

Når: Slutten av november, arrangert første gang 1985.
Lengde: Kvinner 10 km og menn 15 km.
Antall renn: Minitour: Sprint fredag, friteknikk distanse lørdag. Jaktstart klassisk søndag.
Antall deltakere: Ca. 250 fra 10 nasjoner.
Mediedekning: NRK sender direkte både radio og tv.
Antall tilskuere: Ca. 5000 på lørdag.
Driv-prosjekt: Konsernet SpareBank 1 Hallingdal Valdres er hovedsponsor for Øystre Slidre idrettslag.