Jubileumsår for Hemsingfestivalen

Musikk har alltid vært en del av livet og hverdagen til søstrene Hemsing fra Aurdal i Valdres. Eldbjørg og Ragnhild fikk tidlig sitt eget instrument, og nå lever de begge som profesjonelle fiolinister. I et intervju med NRK, da jentene var henholdsvis 9 og 11 år, svarte Eldbjørg på spørsmålet om hvorfor det er så fint å spille fele slik: ‹‹Jo, fordi det er akkurat som en historie. Og man opplever så mange fine ting››.
Og opplevelsene har det blitt mange av. I dag jobber begge freelance både som solister med ulike orkestre i hele verden og konserter med pianister. I skrivende stund er Ragnhild på vei til Bergen for å spille konsert i Grieghallen, mens Eldbjørg lufter felebuen i Kina. Sammen med Shanghai Symphony Orchestra, skal hun fremføre et stykke som er skrevet for henne. Intet mindre. Og med sommeren kommer det ulike festivaler, både i Milano, Berlin og på Orknøyene for å nevne noen.
Med individuelle karrierer og lite tid til å dyrke musikken sammen, kom Eldbjørg og Ragnhild på tanken om å starte en egen festival i hjembygda. Hemsingfestivalen så dagens lys i 2013 og i år ble den arrangert for femte gang. Her oppstår det intime møter med stor musikk i unike konsertlokaler, det serveres kortreist mat og drikke og lokalsamfunnet stiller til dugnad. Hemsingfestivalen har rukket å få en stor identitet både i inn- og utland, ikke minst som eksotisk. For utenlandske musikere å komme til Valdres en februardag, er litt utenom det vanlige.
Det begynte med fire konserter på to dager, og i år strakk festivalen seg over det dobbelte med hele 15 konserter. Som kunstnerisk ansvarlige, er fokuset til Eldbjørg og Ragnhild å gjøre opplevelsen for publikum og artistene så rik som mulig. De finpusser på atmosfæren og det er mange smådetaljer som skal på plass. Mest av alt handler det om å skape en god dialog mellom musikerne og publikum. Programmet for 2018 begynner å falle på plass, og artister til festivalen er allerede booket til 2020.

 
Hemsingfestivalen har henvendelser fra hele verden, og målet fremover er å få publikum og programmet så internasjonalt som mulig. I Aurdal uke 8 hvert år skal man få servert fantastisk musikk i en litt annen setting, kunstutstillinger og foredrag. Man skal få tid til oppleve naturen, nyte god mat og ha spennende samtaler. Ragnhild og Eldbjørg vil ikke røpe noen navn, men det blir både opera og strykekvartett på menyen i 2018.
Som stolt sponsor av Hemsingfestivalen, ønsker SpareBank 1 Hallingdal Valdres lykke til med fremtidige arrangement!
Kunne du tenke deg å komme tettere på Hemsingfestivalen? De ser nå etter ny administrator. Les mer om festivalen på: www.hemsingfestivalen.no
Tekst: Kreator. Foto introbilde: Cathrine Dokken, Øvrig: TerjeStøve