Julegaven 2017 til Nesbyen rusomsorg og Stabburshella på Fagernes

Jula nærmer seg og i Nesbyen forberedes julemiddagen for alle brukere og ansatte i rusomsorgen.
– Dette kom brått på. Det var skikkelig moro, sier miljøterapeut Linda Skaret Støvik med et smil. Nå kan vi skape mer innenfor ettervernet i rusomsorgen. Hun forteller at det er mange som benytter seg av ulike behandlingstilbud, men mangler noe å fylle dagen med når de kommer hjem. I disse dager foregår en prosess med å få ansatt en erfaringskonsulent, som nettopp skal iverksette tiltak for en meningsfull hverdag for brukere.

– En av oppgavene blir å planlegge og gjennomføre turer, for eksempel fjellturer og hytteturer, forteller ruskonsulent Ellen Kathrine Haga Larsen.
– Mange sliter med angst og vegring for å være med i vanlige aktiviteter. De trenger en mellomfase på vei tilbake til samfunnet. Erfaringskonsulenten blir på en måte «krykken» man kan støtte seg til, forteller hun. Fra før har de blant annet svømming, pilates og ei gågruppe.

NYE MULIGHETER: Nytt dagsenter gir nye muligheter ved Nes rusomsorg. F.v. Ellen Kathrine Haga Larsen, Lene Synnøve Lagmanndokk (midten) og Linda Skaret Støvik.

 

Variasjon er et stikkord i Nes rusomsorg. Ingen brukere er like.

 
Linda legger til at det i tillegg er viktig at brukerne får gjøre samfunnsnyttige oppgaver, slik at de føler seg til nytte for noen. Her kan erfaringskonsulenten og frivillige legge til rette aktuelle oppgaver for brukerne. For eksempel et «skru-på-bil-prosjekt».
Variasjon er et stikkord i Nes rusomsorg. Ingen brukere er like.
– Det kan være alt fra depresjon til tungt rusmisbruk. Derfor er det viktig å sy sammen opplegg med varierte tilbud som møter brukernes ulike behov. Slikt koster penger, sier Ellen Kathrine. Med pengene fra Sparebank1 Hallingdal Valdres kan de få realisert noen av aktivitetene.
– Vi er på en måte «kokkene» og lager røra etter hvilke behov og innsats som trengs. Nå får vi forresten straks et nytt dagsenter. Det gir oss enda flere muligheter, avslutter Linda.
Stabburshella er et brukersted for tidligere rusavhengige og pårørende, der man kan bygge nye, positive nettverk. Her kan man komme for sosialt samvær, en åpen samtale, ulike aktiviteter eller en matbit. Og mye mer.
– Vi har kun én regel og det er vanlig folkeskikk, forteller Marit Haavelsrud, styreleder ved Stabburshella. Hver uke er 20–30 personer innom stedet på Fagernes, noen ganger flere.
 

Vi har kun én regel og det er vanlig folkeskikk

 
May-Anita Johansen er leder i brukerstyret, som har fokus på aktivitetene. Hun er veldig glad for gaven de har fått.
– Brukerstyret har eget budsjett, men det er begrenset så vi må spare på midlene våre. Det er kjempebra å få penger, for da kan vi kanskje få til flere aktiviteter, forteller May-Anita. Idag arrangerer de blant annet turer, bowling, grilling, fiske og friluftsliv. Nå håper hun at de blant annet kan få leid inn lærerressurser til et musikkverksted, for de har allerede en del instrumenter.
– Kanskje vi kan få til kinoturer også. Så tenker vi å gå Rallarvegen eller Kongevegen til sommeren. Forresten skal vi ha revy neste høst, og vi starter øvingene rett på nyåret, sier May-Anita entusiastisk.

LEIRBÅLKOS: Stabburshella på skogstur.

 
May-Anita har selv vært rusmisbruker i 30 år, men feirer i disse dager 8 år som rusfri. På mange måter er Stabburshella hjertebarnet hennes. I ettertid ser hun hvor viktig dette stedet har vært for henne.
– Stabburshella har vært helt avgjørende for meg. Det som er ekstra fint her er at ingen gjør forskjell på folk. Alle føler seg inkludert og er hjertelig velkomne.
Marit Haavelsrud setter også stor pris på julegaven.
– Det å få frivillige gaver betyr alt. Vi får til mange ting, men vil alltid være avhengige av penger, så disse kommer godt med.

Tekst: Kreator  |  Foto: Stabburshella, Ellen Kathrine Haga Larsen