Korps for alle

Det skal bokstavelig talt blåses liv i barneskolen på Leira denne torsdagen. Inn kommer tunge instrumenter, men lettbeinte musikere i alle aldre. I kveld skal de yngste få spille sammen med den mer erfarne garden; Valdres Junior Brass Band møter Valdres Brass Band.

Det er vanskelig å finne orden i kaos når et korps varmer opp til konsert. Det blåses i alle retninger for å få ansiktsmuskulatur og lungekapasiteten på plass. For en utenforstående oppleves det hele litt overveldende, men det skaper helt klart en forventning om konserten som er i vente. Så er hele gjengen klar for å spille igjennom kveldens program før publikum gjør sin éntre. Det blir stille inne i gymsalen. Dirigent Morten Fagerjord løfter armen sakte før den faller ned i en myk bue ut mot høyre. Uforventede frysninger melder seg – det er vakkert, kraftfullt og harmonisk.

Klokken nærmer seg 20.00 og publikum er på plass. Stolte fedre og mødre, søsken og besteforeldre sitter klar for å applaudere familiens musikant. Det er litt ekstra gjevt å få vise frem hva de har lært i selskap med den harde kjerne. Valdres Brass Band tok senest i år med seg en fjerdeplass hjem fra NM i Brass. Dette er en gjeng som øver, er levende opptatt av musikk og liker å ha noen konkrete mål i horisonten. Men i kveld er det ryddet plass til juniorene. Og de imponerer.

Valdres Brass Band har blåst siden 1911. Musikalsk leder Kaya Funder Idstad har vært med de siste 23 årene og kan fortelle at det til tider har vært mange tomme stoler på øving. Rekrutteringen har gått i rykk og napp. Ungdommen flytter hjemmefra for å studere eller legger instrumentet på hylla. Nå krysses fingrene for korps i skolen på tredjeklassetrinnet ved Nord-Aurdal Barneskole. Flere skal få oppleve fellesskapet som ligger i musikken, og kanskje kommer de tilbake en vakker dag etter studier. Geir Kildal er en av dem som startet opp igjen i godt voksen alder. Da datteren ble interessert i korpsmusikk for snart åtte år siden, blåste han liv i en nedstøvet tuba. Mye av motivasjonen lå på det instrumentale plan, men han så det også som praktisk å kunne være med rundt på ulike livlige korpsarrangement.

I pausen serveres det dugnadskake og kaffe. Det ristes løs på skuldre og praten går lett med ivrige foreldre. Kaya beskriver korpset som en utvidet familie og man blir fort smittet av den uformelle, gode stemningen. Generasjonene samles om musikken og blant ribbevegger, klatretau og tjukkas springer tankene tilbake til da man selv fikla med en saksofon på nittitallet. Men noen fortsatte med øvingen lenge etter dataspill, ungdomsklubb og studier kom på banen. Vi sier takk for en fantastisk aften på Leira med et snev av nostalgi, for ikke å snakke om høy musikalsk kvalitet.

Sparebankstiftelsen i Øystre Sildre ønsker Valdres Brass Band lykke til videre med rekrutteringen. Vel blåst så langt!


Brassband
(musikkorps bestående av messingblåseinstrumenter og slagverk)

  • Oppstod tidlig på 1800-tallet i Preussen.
  • Ble brukt til å dempe politisk radikalisme blant arbeiderene i Engelsk industri i siste delen av 1800-tallet.
  • Utover 1870-tallet etablerte det seg flere brassband i norske bedrifter, blant annet ved Bærums Verk.
  • Mange av Frelsesarmeen korps har en brassbesetning som holder internasjonal standard.
  • Storbritannia har sterke tradisjoner for brassband, og av naturlige grunner finner vi flesteparten av brassband i Norge på Vestlandet.

Tekst: Nina Aamot