Løypelaget på Vaset

Det er alltid inspirerende å møte ildsjeler som gir det lille ekstra for å få til store ting. Som Sverre Flatmo. Etter et sykkelritt på Ål i 2011 la han merke til en garasje som satt tankene i sving. Samme kveld tok han turen tilbake fra Røn i Valdres med kamera og lommelykt. Det var en slik det måtte bli oppe på Vaset, tenkte han. To år senere stod det nye bygget klart med garasjeplass til to store tråkkemaskiner, garderobe og møtelokale.

Vasetløypene SA har eksistert i 30 år, og både antall medlemmer og kilometer løypenett har vokst med årene. Fra å ha en liten tråkkemaskin som la igjen smale skiløyper, har de nå to store løypemaskiner med en bredde på 4,5 meter. Til sammen dekker de et løypenett som strekker seg over 120 km med to klassiske spor og skøytetrasé i midten. Tråkketeamet består av fire sjåfører som setter sin ære i at løypene skal være helt optimale. Med totalt 800 timer bak rattet gjennom en sesong, blir det perfeksjonering og ikke minst en intern konkurranse om hvem som legger igjen det beste langrennssporet.
En godværsdag på Vaset. Og de er det mange av, understreker Sverre.
Sverre er én av mange frivillige som er med på å holde liv i Vasetløypene. Da det ble restiftet i 2009 med nytt styre, gikk det over til å bli et andelslag. Med en stykkpris på 5000 kroner, ble det solgt til sammen 420 andeler til hytteeiere, lokale og næringslivet. Det er med andre ord ingen tvil om at langrennssporten engasjerer de fleste. Bare siden 2009 er det lagt ned omtrent 6000 dugnadstimer på Vaset, noe som tilsvarer hele tre årsverk. Sammen med det lokale idrettslaget, har Vasetløypene virkelig vært med på å skape en arena for folk flest. Nå planlegges det tilrettelegging av konkurranseløyper fra stadion, samt lysløype. Barn og unge er selvsagt i fokus, og det vil alltid være runder av ulik lengde.
Som tidligere aktiv langrennsløper, varmer det Sverres hjerte å se barn og unge i skisporet. Han har selv gått turrenn med venner og familie i alle år, og det er mange gode minner. Sammen med styret opplever han ofte å få positiv tilbakemelding på innsatsen de legger ned i løypelaget. Det motiverer. I tett samarbeid med Vestre Slidre Idrettslag har de fått til et utgangspunkt oppe på Vaset som er unikt; førsteklasses tråkkemaskiner, garderobe til folk flest og snart blir det kanskje lysløype for kalde vinterkvelder. Og husk, med egen snøproduksjon åpner det en 2,5 km sløyfe kunstsnø i begynnelsen av november. Vi ses på Vaset!


 
Vestre Slidre Idrettslag står som eiere av bygget og Vasetløypenen SA leier garasjene. Sammen samarbeider de om ulike arrangement og for å skape et levende idrettsmiljø på Vaset. SpareBank1 Hallingdal Valdres har støttet Vestre Slidre Idrettslag med en engangssum, samt at Vasetløypene SA mottar en årlig støtte til drift. Vi ønsker dere lykke til videre med det flotte arbeidet.