Nesbyen Pistolklubb


Fredagskvelden har inntatt Nesbyen. Det er stille i gatene. De fleste har trukket inn for taco og gullrekka eller ut på vorspiel og fest. Men ikke alle kjører «typisk» fredag. For Nesbyen Pistolklubb er dette fast dag i uka for vafler, traktekaffe og ikke minst kaliber 22.

Det er en fin blanding av lun humor og et snev av konkurranseinstinkt som møter oss i kjelleren på Nesbyen Tinghus. Det er her bygdas pistolklubb holder til og skyter på blink to ganger i uka. Det lukter ikke krutt, men nytrakta kaffe og vafler. Foran samtlige ligger det en pistol på bordet og det ventes på tur. I kveld skal innesesongen avsluttes med interncup og alle har mulighet til å gå helt til topps.
– Vi legger resultatene gjennom sesongen på hylla og alle konkurrerer mot hverandre med samme utgangspunkt. Skyting skal først og fremst handle om det sosiale, men det er klart at det skjerpes litt ekstra når man har sjansen til å overraske med en innersving på hele klubben, humrer skyteleder og ildsjel Jørgen Flesvik.

For en som hverken har holdt en pistol eller aner noe om sporten, springer spenningen litt opp når døren til skytterbanen åpnes. Noen har skutt seg ferdig og andre skal til pers. Vi får være med inn som stumme tilskuere ikledd hørselvern og en alvorlig mine. Lufta er tjukk av konsentrasjon. Det er strake armer som ikke viker en centimeter og skjerpa blikk. Så skytes det. Pang. Pang. Skuddene treffer blink og hylsene treffer gulvet. Det er fascinerende å tenke på hvor mange assosiasjoner vi har til våpen. Alt fra gamle westernfilmer til agenter i sort dress. Men for Nesbyen Pistolklubb er det selve idretten som står i sentrum.
– Det skal mye trening til for å treffe blinken jamt. Det er på mange måter en mental idrett, så vel som en fysisk. Man må ha en indre balanse og konsentrasjon. Skyting er en sport som foregår i øyeblikket, forklarer Bjarne. En av klubbens ivrige skyttere.
I fjor oppgraderte pistolklubben til automatiske skiver og det har virkelig fått fart på miljøet. Fra å håndtere blinken manuelt ved å teipe skudd mellom hver skyting, kan de nå følge det som skjer på banen direkte over skjerm og treningen blir mer effektiv. Miljøet har vokst og det blir på mange måter mer motiverende å holde på. Nå venter en utesesong med ulike stevner, NM i pistolskyting på Oppdal og ikke minst kvelder på klubbens utebane: Trytetjern. Og joda. Vi fikk skyte. Ikke stående vel å merke, men utrolig artig og det ga litt mersmak. Hvem vet, kanskje det blir medlemskap i pistolklubb på oss ett sted der fremme.

Tekst, foto & film: Nina Aamot / Kreator