Rock`n Troll

Man kan vel kanskje si at det hele startet i 1984 med Levva Livet turneen til Åge Aleksandersen og Sambandet. I Heggenes ventet Atle Dalen og Trond Rogne med hver sin billett i hver sin lille sportsvogn. Mulig de ikke tok alt mellom linjene, men interessen for musikk og god stemning var vekket. De måtte jo tidlig krøkes som arrangører av Trollrock skulle bli.


Det høres ikke verst ut med en egen rockefestival for venner og kjente. Høpp i Føssn var det. Trond dro i gang festivalen på slutten av 90-tallet, og hjerterommet var stort for lokale band. Sommerferien gikk med på å bygge scene, samle musikere og ikke minst publikum. Festivalen ble arrangert i 10 år og var på mange måter et springbrett for band som STAUT og Katzenjammer. Etter noen år i arrangørdvalen bestemte Trond og Atle seg for å ta festivaldrømmen ett skritt lengre ut. Trollrock så dagens lys i 2011. Ambisjonene var store og det måtte de selvsagt være. I dag er festivalen på Beitostølen kategorisert som en av Norges beste.

Fra Trollrock 2013

Nå er det ingen tilfeldigheter som gjør at disse gutta får til en musikkfestival i Valdres som trekker artister fra hele verden. Begge har jobbet innen musikkbransjen med booking, platebutikk og Høpp i Føssn. Trond hadde i flere år ansvaret for å hente inn artister til Meieriet i Sogndal, og Atle arrangerte ikke mindre enn turneen til Johnny Cash ”look-alike” i Norge. Han er australier og skremmende god. De har dessuten vært på utallige konserter i hele verden. Alt fra Sputnik til Bruce Springsteen. Mange av sistnevnte. På festivaler har de peileren ute på hva som eventuelt ikke funker. Som kø. Trond og Atle har som mål at Trollrock skal være så køfritt som over hodet mulig. Du går ikke på festival for å stå en time i kø pr. pils. Med en ekte Trollarsbong går det smidig.

Med en ekte Trollarsbong går det smidig.

Tilbake til første Trollrock i 2011. Trond og Atle har satt kursen mot Valdres for å gjøre det de har mest lyst til her i verden. De kontakter Atle Hovi som beskrives som selve lokomotivet på Beitostølen. Han driver Beitostølen Resort og ballen begynner å rulle. Det er en del logistikk som skal på plass når tusenvis av festivalfjes kommer til fjells. Så er det selve spillelisten. Det skal være et mønster som treffer bredt, og helst vil de innom så mange sjangre som mulig. Etter måneder med planlegging, plakatopphenging og ikke minst lette mareritt over kausjonert bolig, nærmer det seg festival. Nå er det bare gjestene som mangler. Halvparten av billettene selges i døra og sånt blir det litt nerver av. Dessuten har det ironisk nok regnet i ett strekk de siste 70 dagene. Ny rekord i Valdres. Men, torsdag dukker solen opp og holder det tørt hele helgen. Og folket? De kommer.

I år blir Trollrock arrangert for fjerde gang. Trond og Atle er snart i mål med å sette artistnavnene på plakatformatet. Morten Harket har sagt ja. Lars Winnerbäck kommer. Noen har flagget med ett kanskje. Det er en litt hemmelig prosess, men arrangørduoen kan love at det blir bra saker. Med opptil 25 artister, pluss 15-20 lokale band blir det noe for alle. For sistnevnte arrangeres det VM i Trollrock. Her får unge musikere mellom 0-20 prøve seg. Slik rekrutterer Trollrock unge lovende og det er gjevt å bli Valdresmester i populærmusikk. Vinneren får nemlig spille på hovedscenen året etter. Festivalen trekker dessuten frivillige fra hele verden, for ikke å glemme alle de lokale ildsjelene som stiller opp. Det er et stort aldersspenn; alt fra barnas egen miljøgruppe til pensjonister som holder ro og orden i rekkene. Den lokale presten er forresten artistansvarlig. Det er mye stolthet og eierskap i lufta. Slik blir det mange smil og lite bråk av.

Høgskulen i Lillehammer har gjort markedsundersøkelser for Trollrock de siste tre årene. I 2012 var det 20 millioner som ble lagt igjen på Beitostølen. Under festivalen har fjellbygda omtrent samme omsetning som i påska. Det brygges eget festivaløl, lydfirmaet er fra Valdres og det serveres meget kortreist mat. Tanken er å bruke lokalt så langt det lar seg gjøre. Trond og Atle beskriver festivalen som i stadig utvikling. Den vokser seg større og sterkere, men økonomi er en utfordring. Det er ikke til å skyve under en stol at artisthonorarene stiger jo lengre opp på popularitetsskalaen man kommer. For å være med i festivalsirkuset er man avhengig av å skilte med noen store navn. Det har vært noen tøffe tak, men takket være gode sponsorer i ryggen og ikke minst private lån, har de klart å holde liv i Trollrock. Spørsmålet er hva som skjer når festivalen må løftes enda ett hakk opp for å holde tritt med resten av konkurrentene.

SpareBank 1 Hallingdal Valdres fornyet avtalen med Trollrock for tre nye år i 2014.

Tekst: Nina Aamot

Atle og Trond rocker på kjerra.

Atle og Trond rocker på kjerra. 

faktaboks
ARTISTER TROLLROCK 2014:
Morten Harket, Lars Winnerbäck, Åge & Sambandet, Klovner i Kamp, Delillos, Skambankt, Donkeyboy, Stein Torleif Bjella, Thom Hell, Tiger Bell (SE), Egil Olsen, The Gamasamas, Morudes, Tiergarten, Tinnsoldat, Kings of Lien, Hr. Smiths Venner, Minor Majority, Truls.

trollrock instagramtrollrock A musicfestival located in Beitostølen, Norway! Jasså gitt… Skal du også dit? #fjelletbaby!
www.trollrock.no