Skarvemellin – trekkspill og gentlemen.

Det sies at definisjonen på en gentleman er en som kan spille trekkspill, men lar være. Jeg tenker at vedkommende som kom opp med det uttrykket ikke har opplevd noe som Skarvemellin i fullt driv en onsdagsskveld i Valdres.

– Jeg er husets danseløve.
Det er Kjetil Stølen som møter meg i døra på Øystre Slidre Frivilligsentral. Han er på vei ut for å trekke litt frisk luft før neste låt drar han tilbake til dansegulvet. Det har allerede vært pols, tango og reinlender på programmet og kvelden er ung. Kjetil har danset gammeldans i 7 år og er fast inventar på ulike dansetreff rundt i Valdres. Smilet er stort og humøret hans smitter. Dette er en glad fyr som virkelig koser seg med dansen, det sosiale og ikke minst trimmen. Plutselig hører vi at det dras i trekkspillet og vips så er alle samlet på gulvet for en vals.
Hver fjortende dag møtes gjengen i gammeldansgruppa Skarvemellin for spilling på frivilligsentralen. Det har de gjort i 8 år. I kveld er det 10 toradere og trekkspill, samt trommer som får folket til å lette over gulvet. Rommet er mildt sagt full av dansbare toner. Et annet fast oppdrag er juleballet på ungdomsskolen i bygda. Der har de levert dans og hygge i til sammen 27 år. Det ble foreslått annen musikk et år, men ungdommen ville ha Skarvemellin. Dette er karer i moden alder med lidenskap for musikken og fellesskapet. Ingen skulker øving og alle gir jernet – sånt svinger det av.

En annen fast traver på frivilligsentralens dansekveld er Knut Dale. Han er en stor fan av Skarvemellin og har siden han startet Valdres Radio i 1985, sendt musikken deres over eteren til mangfoldige hjem. Den mest spilte er Hilsen til Reidun. Det var faktisk Kjetil som oppdaget denne varme sviska og oppmuntret den lokale bussjåføren til å la Skarvemellin sette tonene. Med lyttere som strekker seg fra Nord-Norge til Syden, blir det mange Reidun der ute som får seg en ekstra svingom i ny og ne.

Knut og Kjetil er begge glad i gammeldans og det er lite som slår en kveld med Skarvemellin. 

 Lina Hovi er medarbeider på frivilligsentralen og har ansvaret for dansekvelden. Hun er på ingen måte en som står på sidelinjen, men kaster seg stadig vekk med i dansen.
– Her er det alltid god stemning og godt oppmøte. De fleste kjenner hverandre og det er eksklusivt å ha livemusikk fra Skarvemellin. Et fantastisk helsetiltak både fysisk og mentalt.
Det nærmer seg siste låt. Rundt i lokalet står det dansevarme folk med store smil og enda en koselig kveld i lomma. Og jeg fikk meg en dans med husets danseløve, nemlig Kjetil. For en herlig kveld!
Skarvemellin har nylig gitt ut CD. Et must i bilen, på hytta eller en lørdagskveld på terrassen. SpareBank 1 Hallingdal Valdres ønsker dem lykke til videre!
Tekst & foto: Nina Aamot / Kreator