Sparker og slår med respekt…!

– Spark med høyre, opp med venstre og spark! Ja, nesten – prøv igjen!
Der, ja – kjempebra! Igjen og igjen og igjen øves, prøves, feiles og lykkes det. Taekwondo er gøy!

Det er mandag kveld, klokka er seks og det er 6–10-åringene som har taekwondo-trening i
Sando barnehage. Ivrige unger følger nøye med når trenerne viser hva de skal øve på i dag.
Etter noen runder med teknikk- og mønstertrening samles alle i ring på gulvet.

– Nå skal vi dælje løs, smiler trenerne Gabriel Magnum og Selma Li. Ungene jubler! Èn og
èn får de bruke trenerne som motstander, og sparke og slå slik de har lært. Så bytter de på.

Det er full konsentrasjon, styrken og utholdenheten blir testet. De andre heier fra sidelinjen.
Ingen tvil om at dette er treningens høydepunkt.

Etter avslutningsritualet løper ungene andpustne og glade ut i garderoben. De snakker i munnen på hverandre.
– Det er kjempegøy å treffes på taekwondo, vi har det fint sammen og er snille mot hverandre, forteller de. Også er det kult å ha Gabriel og Selma som trenere, de er nemlig skikkelig gode!

 

Lærer selvdisiplin og respekt
Gabriel Magnum er sportslig ansvarlig i Ål Taekwondo og er trener for både barne- og juniorgruppa sammen med Selma Li.

– Ungene er veldig greie, forteller han. Hvis noen møter opp med idèen om at “nå skal vi sparke og slå, alt er lov”, så blir misforståelsen raskt oppklart. Her lærer ungene gode og nyttige egenskaper som selvdisiplin, høflighet og respekt. Dette innføres gradvis gjennom treningene, og er med på å styrke ungene både i taekwondo og på andre arenaer i livet.

Verdiene innen taekwondo er synlig i Ål Taekwondos grunnprinsipper: høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd.

 

Øve, øve – jevnt og trutt
– Det er gjerne en gjeng som starter sammen, forteller Gabriel. Alle synes det er veldig gøy i starten, men når man forstår at de “kule” øvelsene lar vente litt på seg, til fordel for terping på teknikk, blir enkelte utålmodige og faller fra. Men den grunnleggende teknikken er veldig viktig, både som byggestein for å komme videre og mestre taekwondo-sporten, og for å unngå å skade seg selv og andre, påpeker han.

Barnepartiet trener èn kveld i uken og juniorene to. Eget voksenparti er det ikke, men noen henger med på juniorpartiet. For tiden er det Gabriel og Selma som er trenere, men med god rekruttering i klubben er det håp om at det på sikt kan bli flere.

– Å være trener for de yngre er en naturlig og fin måte å gi noe tilbake til den klubben man selv har fått masse av, sier de samstemt.

 

Konkurranse og gradering
Utøverne kan delta på regionale, nasjonale og internasjonale stevner, men det er frivillig.

– Vi presser ingen til å være med på stevner, sier Gabriel. Man velger selv, men klubben vil gjerne at alle blir med og deltar på sitt nivå. Å gradere til ny beltefarge er gjerne nervepirrende. Det krever forberedelser og ekstra trening. Hver beltefarge har sitt eget pensum som må terpes og kunnes før man er klar. Beltefargene er hvit, gul, grønn, blå, rød, sort. Sander Hallingstad skal opp i sort belte til helgen, og treneren mener at han er godt forberedt. Lykke til!

Bra mennesker
Når barnepartiet er ute av gymsalen glir juniorene rolig og kontrollert inn. Først hilsningsritualet, deretter teknikk- og mønstertrening. Dette har de gjort før! Juniorene har vært med på stevner, de har gradert til rødt belte, og i en liten pause forteller de hvorfor taekwondo er så fin treningsform.
– I tillegg til det mentale, gir sporten balanse, styrke, kondisjon, smidighet og fleksibilitet, forteller juniorgjengen. Vi får brukt hele kroppen! Selv om man ikke blir verdensmester så vil man alltid ha igjen for å ha trent taekwondo, mener de.
Gabriel forteller at det innen taekwondo generelt er veldig godt miljø, til tross for at det er en kampsport, og at de får mange, positive tilbakemeldinger om miljøet i klubben på Ål. Han mener at erfaringene man får ved å ha vært i taekwondo-ringen eller med på en gradering, kan komme godt med i andre sammenhenger. For eksempel når man skal holde en presentasjon på skolen.

Fakta om Taekwando

Mens juniorene tar på beskyttelsesutstyr forteller de at de gjerne vil ha med flere på treningene.
– Jo flere, jo bedre!, sier de. Taekwondo er morsomt og vi har det fint sammen. Vi blir ikke bare spreke, men bra mennesker også! Denne gjengen har ikke tenkt å slutte med det første. De vil ta svart belte og har planer om både NM og VM.
– Også er det jo kjendiser som trener oss da, smiler de lurt.
– Nok prat, nå må det trenes, – ut på gulvet to og to!, jager kjendisene…