Trives best i vertikalen

Fra å ha vært en litt sær hobby for de ekstra spenningssøkende, har klatring utviklet seg til bli en familiesport. Etter en sommer med mange dugnadstimer i høyden, står klatrehallen på Ål nå klar for nye bestigninger.

Vinteren er her og mange klatrere velger å opprettholde såre fingertupper innendørs. Da er det ekstra stas å ha en klatrehall med nye tak, mange gode ruter og ikke minst optimal sikkerhet. Veggene har dessuten blitt tykkere og bedre forankret, noe styremedlemmene Peter Berg Vigdal og Roland i Ål klatreklubb har fått kjenne ekstra godt på. Det skulle by på litt større utfordringer enn forventet å fjerne de gamle, noe som blant annet resulterte i skruing av 1600 bolter. Så da slipper du i alle fall å bekymre deg for at veggen skal falle ned. Ål klatreklubb har i dag godt over 100 medlemmer, der minstemann i høyden er 6 år. Mandag og onsdag er faste klatredager for hele familien.

Klatring lærer oss mye om å ikke gi seg. Det handler i hovedsak om å feile helt til du klarer det. Man får kunnskap om sikkerhet, bedre kroppsbeherskelse og en følelse av mestring. Dessuten er det en sosial sport der man må stole på andre.

 
For Peter og resten av klatreklubben er klatring en livsstil, og de har et ønske om at flere skal bli bitt av basillen. –”Klatring lærer oss mye om å ikke gi seg. Det handler i hovedsak om å feile helt til du klarer det. Man får kunnskap om sikkerhet, bedre kroppsbeherskelse og en følelse av mestring. Dessuten er det en sosial sport der man må stole på andre”, forklarer Peter. Han mener det også er viktig å knuse myten om klatring som en spesielt farlig sport. –”Ha fokus på sikkerhet, kjør kameratsjekk og sjekk tauet i ny og ned. Klatring er ikke farlig så lenge man vet hva man driver med og har gode rutiner.”
Kreator_DSC3604
Klatring faller veldig naturlig for de fleste barn, noe som forklarer at det nesten alltid er supert oppmøte på barneklatringen. Det er de voksne som har ansvaret, men for å kunne sikre må man enten ha Topptaukort (klatre og sikre på topptau) eller Ledkort (gamle Brattkortet). Ål Klatreklubb utdanner i disse dager egne instruktører som kan kurse både foreldre og andre som kan tenke seg å begynne med klatring. –”Kunnskap og erfaring er med på å gi trygghet. Vi anbefaler at så mange som mulig tar brattkort. Da kan man også trygt ta med barna ut når våren kommer. Klatring er en sport for hele familien”, understreker Peter.
Ål Klatreklubb takker for støtten fra Sparebank 1 Hallingdal Valdres. Pengene har åpnet for mange muligheter, ytterligere sikkerhet og utfordrende ruter.

Tre kort om klatring:


Peter (klatret i 4 år)
”Klatring gir meg en mental ro. Jeg fokuserer kun på hva jeg gjør her og nå.”


Wojtek (klatret i 3 år)
”Klatring er en livsstil. Barna er også med – inne som ute.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sindre (klatret i 10 år)
”Klatring er trygt hvis man velger å være trygg.”
 
 Tekst: Nina Aamot