Valdres Sommersymfoni 2017

Med en historie som strekker seg tilbake 1994, har Valdres Sommersymfoni rukket å bli en institusjon hva angår klassisk musikk og unge lovende. Inspirert av den ungarske musikkpersonligheten Zoltán Kodály, har initiativtaker Alf Richard Kraggerud satt opp et overhengende kvalitetskrav for festivalen: ‹‹Bare det beste er godt nok for barn››.


Det er like før avslutningskonserten for årets deltagere på strykerkurs går av stabelen. Buene strammes, det rettes på små slips og i salen summer stolte foreldre. Det er mange barn som er på vei til å legge en hel uke med nye vennskap og store musikkopplevelser bak seg. Men først selve finalen som de har øvd på så lenge. Konserten åpner med en liten strykergruppe bestående av de aller minste. Det er som om sukkertøy brer seg utover i luften. Vakkert. Så fortsetter den med ulike arrangement med overvekt av fioliner, men også instrumenter som piano, cello og bratsj. Det er letthet og tyngde om hverandre i stykkene som fremføres, men først og fremst imponerer deltakerne med hva de klarer å trylle frem fra instrumentene.

‹‹Bare det beste er godt nok for barn››

Som prorektor og fiolinpedagog ved Barratt Due musikkinstitutt, er Kraggerud opptatt av at de yngste musikerne skal få samme kvalitet på undervisningen, som de større barna og voksne. Han mener at en god lærer evner å se hvilke utfordringer som skal til uavhengig av alder, og slik setter Kraggerud et utgangspunkt for lik lønn til alle som underviser på alle nivå. Med et stort engasjement og en dyp forståelse av musikkens ringvirkninger, har Kraggerud klart å skape et unikt samlingspunkt sommerstid for barn og unge som elsker å spille musikk. Valdres Sommersymfoni samlet i år rundt 300 deltakere, 70 lærere og stod for 30 offentlige konserter. I alt var det 7500 publikummere.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Prosjektet Playing for A Future har vært Valdres Sommersymfonis hjertebarn siden 2009. Målet er å bidra med at flere barn i de mindre bemidlede deler av verden skal kunne utfolde seg gjennom musikk, og at det skal være en utveksling av elever og lærere i flere retninger. Playing for A Future har gitt mange spennende møter mellom ulike musikere, det skaper vennskap og ikke minst et sterkt fellesskap. Under strykernes avslutsningskonsert på årets festival, spilte blant annet en vietnamesisk jente som for tiden tar musikkutdannelsen sin i Norge. Et talent som med litt ekstra støtte får muligheten til å satse på sin store lidenskap. For Kraggerud er det spennet som er interessant; alt fra de aller minste som opplever musikk som lek, til de som tar spranget over i det profesjonelle. Med deltakere fra 4 til 28 blir ukene med Valdres Sommersymfoni uansett et minne for livet. Og de fleste kommer tilbake, år etter år, for musikalske oppdagelser og nye vennskap.

 

Fire på fiolin om årets sommersymfoni:

Elisa (6 ½)  Har det helt topp på sommerkurs. Høydepunktet var da hun spilte solist med venninnen. Heldigvis fikk hun notene i forkant av kurset, så det ble tid til øving. Elisa synes det er gøy å spille sammen med andre og at fiolin er et spesielt fint instrument.

Ib (8)  Hadde det veldig morsomt på kreativt musikkurs (voksne ingen adgang). Var på mange konserter, lærte nye instrumenter og likte spesielt godt å spille Leketøysymfonien sammen med venner. Kommer tilbake neste år!

Ella (10) & Edvard (6) Først og fremst veldig gøy! Spennende å spille sammen med et orkester, og begge likte spesielt godt avslutningskonserten. Favoritten var Mississippi Reel og Leketøysymfonien. Edvard synes det er spennende å spille rytme. Ella liker å eksperimentere med vibrato, klang, tremolo og legato. 

SpareBank 1 Hallingdal Valdres er stolt av å støtte Valdres Sommersymfoni. Vi ønsker Alf Richard Kraggerud og resten av teamet lykke til videre med arrangementet.  

Teks & bilder: Kreator  –  Bilder: Tom Henning Bratlie